Pages

Monday, December 27

Iphone 4 jadi DSLR..?



Taukah hampa semua yang iPhone dalam poket hampa tu boleh dibuat DSLR, jadi pada yang dok pikiaq lepas dah ad iphone dan nak beli kamera DSLR plak mungkin boleh tersenyum skit sbb handphone iphone 4 ni dah boleh jadi DSLR dengan satu gadjet baru yang boleh digunakan untuk amik gambaq lebih kurang gempak gak cam Canon dan Nikon punya kamera tu.




Benda yang aku nak buat ramai nih nama dia OWLE Bubo. Dia ni adalah sebuah kamera "mount", benda ni plak adalah sebuah camcorder yang terbaik yang boleh digunakan oleh iphone 3gs atau 4g hampa tu yang hampa rasa dah gempak sangat tu dok ciwi hari2 main game poker ja pon..Bubo ni dikatakan sangat stabil dengan kestabilan optik,microfon yang dicipta bersama dia nih dan jugak tripod.

Kalau nak tau benda ni dibuat dengan besi yang kita panggey aluminium yang kepadatan dia mungkin tak boleh hancur langsung.Lense yang didatangkan khas ni sepanjang 37mm, kiranya natang ni adalah 80% DLSR dengan lense dah memang DSLR dah kan? ada tripod lagi, tak macam DSLR punya kamera dah pon kalau bagi org yang tatau hampa guna iPhone ja pon dok amek2 gambaq mat rempit dok willy moto depa.

Wide angle dia 0.45x dikombine kan dengan lense makro.Bila amik gambaq tu dia akan nampak terbaik dengan warna yang memang mencerminkan kebagusan benda ni daripada ambik gmbar secara biasa menggunakan iphone.

Kira dengan ada nya benda nieh hampa semua takyah risau la kalau bila upload kat facebook kawan2 hampa dok kutuk kata gambaq tak lawa la hapa la, dengan ada benda ni semuanya mungkin boleh merubah semuanya.

Ni aku cerita skit pasai specifikasi dia neh :

Warna dia mestilah hitam itu perillys
Dia punya ukuran gambaq sebanyak 4.75" x 6" x 1.75" (termasuk lens)
Berat 1.1lbs kalau convert tu jadi brapa kg aku tatau la, try la kira tgk.
Sesuai diguna untuk Iphone 3Gs dan Iphone 4
Lense Thread Dan Filter thread ialah 37mm dan 49mm


Ni pic ukuran saiz Bubo ni.

Untuk guna dia letak la applications nama Almost DSLR

Video dibawah ni ada cerita pasai Bubo.

iPhone 4 with OWLE and EnCinema 35mm Adapter (SLR Lens) from \\Vid-Atlantic Media Prod on Vimeo.






Jadi bolehla lepas ni amek gambaq menikah sendiri ka, kawan-kawan ka, gampaq pi camping, gampaq tengah drift, gambaq anak buah ka. semuanya boleh dah la lepas ni.
Marilah menerai@try tengok benda ni mana tau kot2 sempoi.






Ni aku bagi link untuk sapa yang nak beli Bubo untuk iphone ni pulak :


Apple World Distribution
Thinkgeek.com

6 comments:

mancai said...

salam singgah, tq bro dengan info ni.. menarik2

Pemilik Blog said...

menarik... nk beli la satu... nk jual dslr aku... pastu beli iphone n gadget ni...

amie said...

hehe..bole2..try tgk2 kat memana web..best ni.kalo ada duit aku pon nak.

BalqeesAmanda said...

tu ka..ada juai tang mana ni..kat aneka ada ka..hihi,

ken said...

this is super cool :)

amie said...

kat aneka tadak kaklong oi..kena order dari luaq kot, tak pon cari kat lowyat atau memana web.

Ken : thanks for always leave a comment. yeah this super cool, if u buy,just let me know, want to borrow it from u..hehe