Pages

Thursday, June 16

Rumah Playwood Berkuasa Solar

Solar, bertepatan dengan kenaikan takrif elektrik ada masa kini, mungkin agak berbaloi dengan membuat rumah guna solar power ni yang mana boleh menukarkan daripada tenaga dari cahaya matahari kepada electricity, selain daripada converter atau penukar tak kira terbang balik ka yang dok ada dalam alat elektrik zaman moden nih, solar ni pon amat berguna ditambah dengan kedudukan sesebuah rumah tu di Malaysia, mungkin jarang di jumpa rumah mengguna kuasa solar ni tapi still ada cuma tak brapa nak rajin jumpak la, yang aku penah tengok kat Alor Setar.

Jadi rumah solar yang ni di bina di atas sebuah tanah berukuran sekangkang Dinosor yang mana terdapat di kawasan barat yang berlainan musim dari kita yang bermusim lembab dan panas sepanjang tahun nih. Rumah ni agak sempoi bila di kawasan yang tak berapa panas dan tak berapa sejuk tapi kalau di tempat kita mungkin agak tak berguna.

Rumah solar ni di bina dengan menggunakan playwood atau sejenis kayu yang agak ringan, dan mungkin pada malam hari akan menjadi sejuk dengan penyerapan haba waktu malam, tak payah nak pasang aircond lagi dah, just guna elektrik dari solar untuk kegunaan harian termasuk nak masak nasik, jom kita sesama lihat rumah solar yang bernama Fab Lab House yang dibina di Madrid dan dah mendapat award ni.











Aku cadangkan rumah ni diletak di kawasan kampong tercantik pilihan rakyat jelata, mesti nice, kawasan kampong kan suam-suam kuku waktu malam, jadi takda la nak panas sangat dengan pokok yang banyak tu..bole jimat gak nih, rumah PPRT pon boleh buat jadi camnih..sep ja..heh..tang nak pasang solar tu yang makan modai skit aku rasa, tapi kawan aku kata penggunaan dia boleh tahan sampai 20 tahun sekali pasang..jadi 20 tahun lepastu kena pasang lain la..memang genius, kalau ada kompani yang buat camni banyak2, mau bungkus TNB.

Via Fablabhouse

3 comments:

saya_arief said...

smart jugakk.
:D

Encik Amie said...

memang pon..dapat satu best..tapi ada lobang2, nanti ada org skodeng plak..hahah

sharifah medula said...

memang bagos rumah ni. i suka kena skodeng lagipun i benci tnb sebanyak 3 kali.