Pages

Friday, January 28

Facebook New Messages System.




Ini dah aku bilang itu hari kepada kamu semua di dalam aku punya entry sebelum ini. Haish salah bahasa ni.sori2.

Kepada yang tak brapa nak tau pasai facebook new messages ni boleh try p cari dalam entry aku pada tarikh 1-1-2011 haritu, smua ada disitu.

Hari ni nak cerita setelah aku mendapat alert message daripada facebook yang mengatakan aku boleh meng"upgrade" aku punya mesej inbox tu kepada yang lagi hebat, nak tau sebab apa hari ni baru dapat? aku pon taktau..dah 1 bulan camtu aku klik button invite tu baru la nak dapat. Mungkin gak desas desus pasai Application Facebook utk model Iphone tu dah siap di Upgrade baru depa lancarkan kot atau pon baru di luluskan untuk penggunaan rakyat Malaysia.

Jadi cara memula nak tau kata dapat tu ialah melalui gambaq di bawah ni.(klik atau open new tab untuk tumbesaran tulang temulang gambar ini)





Selepas klik kat situ hampa kena klik kat bawah ni plak.
Kat dalam tu ialah email yg aku guna sekarang,sorry la, aku guna facebook bahasa malaysia punya,bagi yg tak faham tu boleh pakai google translater.






alamat tu boleh hampa tukaq cthnya :abghensem89@facebook.com tu dia punya username boleh tukaq di dalam bahagian accoung settings dan hanya skali saja bole tukaq, jadi lepas ni aku nak tukaq la pakai nama gempak2 sikit utk penggunaan email yang agak ok skit la yang universal boleh buat terima email daripada syarikat mana-mana kalau nak cari keja dan takda la nak malu sangat nak bagi alamat email tu dalam resume kita.kalau letak pelik2 mau orang yg baca resume tu kata apa plak kan. kena jaga ayaq muka sendiri gak.

dah settle tu? boleh plak hampa aktifkan nomot talipon utk kawan2 hampa terus mesej hampa di facebook, lihat lagi gambaq di bawah.





Jadi bila aku chat tadi dgn kawan aku dia akan naik camneh kalau dia offline dia punya chatbox facebook tuh. Jadi kalau la hampa semua on pakai handpone dan tadak software utk chat di facebook,lepasni boleh terus sembang dgn kawan2 pada bahagian Conversation saja cam aku buat kat gambaq bawah ni.




Dan bila nak sembang melalui email atau apa-apa saja boleh tengok cam aku buat kat sini, just klik new mesej kat hampa punya facebook mesej tu dan letak alamat email org tu dan hampa boleh terus tulis apa2 yang nak cakap dan hantar. boleh gak letak video dalam mesej tu dan gambaq sekali pon bole..kira bole attach la terus.



Ni pic aku saja taip guna facebook dan hantaq ke mesej sendiri..rupa camneh la nanti ye..

So,dah pakat2 tau dah kan? jadi boleh lah mencuba nanti. selamat mencuba..hehe...sapa aku nak invite pakai facebook new message ni tatau.

Sapa nak cuba try test boleh klik link ni utk invitation dari facebook.

Facebook New Messages

2 comments:

lunaticg said...

Salam.
Apa yang best dengan sistem yang baru ni? macam sama jer sya tengok?

amie said...

takkan nak crita semua..kena try..yg agak best eh? lupa la nak crita kat sini..hahaha..yang best dia anda takyah baca email dalam tabs yang sangat banyak..boleh terus import dari email2 yang anda ada terus kedalam facebook new message tu, kira nya kalau ada email ymail,gmail dan hotmail, tak larat nak buka satu2,boleh terus import dan buka melalui inbox facebook saja.